Сурови бонбони „Сливка-щастливка“

IMG_20160609_111632Това са едни от любимите ми бонбони, защото съчетават сладко-кисел вкус с аромат на кокос и полезните свойства на всички съставки. Прекрасни са за закуска и подобряване на чревната перисталтика. Правят се много лесно ако имате кухненски робот.
Не забравяйте обаче да си накиснете от вечерта сурови орехи и бадеми.

Нужни продукти за около 30 бонбона:
1 ч.ч. сурови орехи – накисват се за 8-10 часа;
1 ч.чаша сурови бадеми – накисват се за 8-10 часа;
3/4 ч.ч. сушени сини сливи – 80г;
3/4 ч.ч. фурми (свежи от кутия) – 80 г;
2 с. л. кокосово масло – разтопено;
(1-2 с. л. смляно ленено семе по желание за усилване на очистителния ефект и за повече омега 3 мастни киселини. Смелете го непосредствено преди употреба в кафемелачка. Ако ползвате готово ленено брашно имайте предвид, че трайността му след смилане е малка и трябва да се съхранява в хладилник, в противен случай лесно се окислява и вгорчава. Опитайте го преди да го сложите в сместа.)
около 1/2 ч.ч. кокосови стърготини за овалване на бонбоните.
Измийте добре сушените плодове, отсранете костилките на фурмите. В кухненския робот първо сложете добре изплакнатите и отцедени ядки. Смелете до дребни парченца за 1 минута. Изсипете сместа в купа. Сложете в робота (без да го миете) сушените плодове и смелете и тях до лепкава каша (сливите остават на по-едри парченца). Прибавете и вече смлените ядки и кокосовото масло ( и лененото семе ако използвате). Смелете до еднородна маса. Ще се наложи да отваряте и избутвате сместа няколко пъти. А има и друг по- лесен вариант особено ако приготвяте по-голямо количество бонбони: първо се смилат ядките, изсипват се в голяма купа, после се смилат сушените плодове заедно с кокосовото масло. Изсипват се с помощта на силиконова шпанута в голямата купа при ядките и с ръка се омесва всичко като тесто. С ръце се правят топчета и се овалват в кокосовите стъготини. Разбира се много добре е ако някой от семейството прояви интерес и желание да ви помогне – може да овалва топчетата в кокосовите стърготини докато вашите ръце се занимават с лепкавата маса. Но имайте в предвид, че е възможно в този случай почти половината от топчетата да не достигнат до приготвената от вас кутия.
Съхранявайте в хладилник за 3-4 дни.
Автор: Дани

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *