Ядково сирене

10845790_893207430747102_1440971401460230602_o copy Ако сте решили да се ставате веган, със сигурност няма да минете без „сирене“. Този вид обаче за разлика от традиционното сирене има няколко предимства:  не образува слуз в организма, не съдържа казеин (някои хора са алергични към този основен белтък в млякото), не претоварва тялото ви със сол, антибиотици и хормони, които обикновено се съдържат в млечните продукти дошли от големите кравеферми.

Ядково сирене  с пробиотик:
400г кашу се кисне за 4 часа, после се смила в робот или блендер заедно с 1-2 ч.л. лимонов сок, 1 ч.л. сол и 2 капсули пробиотик ( за предпочитане веган).
Опитва се на вкус и ако има нужда се добавя още сол. Оформя се на руло върху опаковачно фолио, овалва се в нарязан на ситно пресен копър (или магданоз) и се оставя 12 часа на стайна температура да се развиват лактобацилите от пробиотичните капсули. След това се слага в хладилник да „зрее“ още 2-3 дни. Трябва да е покрито с фолио за да не изсъхва прекалено. След зреенето сиренето предобива леко кисел аромат и вкус типичен за истинското сирене премесен с аромата на ядки. Колкото повече дни отлежава вкуса става по-наситен. Трайността му за сега съм я тествала до 10 дни в хладилник. Повече не е оцелявало :).
Един съвет: Ако нямате капсули с пробиотици може да ползвате и суроватката от естествено ферментирали зеленчуци ( различни видове туршии), кисело зеле например, стига да е естествена лактоферментирала туршия (само сол+вода и зеленчуци) без добавен консервант! Сложете 3-4 с. лъжици от зелевата чорба и смелете кашуто с нея, намалете малко солта защото чорбата е солена все пак, и пропуснете лимоновия сок. Оставете сместа първите 4-5 часа на топло – около 37-38 градуса (може да потопите в съд с топла вода или оставете близо до радиатор ако е зимата). Принципа е като при заквасването на кисело мляко. След това още няколко часа на стайна температура и вечерта приберете в хладилника. Това прави „сиренето“ един наистина много полезен пробиотичен продукт!
IMG_20150413_194840

Пикантно ядково сирене:
2 ч.ч.кашу – 240г
20г сушени домати – 2 шепи
1/2 ч.ч. кокосово масло – 90г

1 ч.л. хималайска сол
2-3 с.л. сок от лимон
1 и 1/2 ч.л. къри на прах (за предпочитане био)
1 малка скилидка чесън
Кашуто и доматите се накисват в изворна вода за 4 часа, оцеждат се добре и се смилат в робот или блендер като се добавят: сока от лимона, кърито, разтопеното кокосово масло, солта и счуканата скилидка чесън. Така получената оранжева смес се слага да стегне в хладилника няколко часа и после се оформя на топчета, които се овалват в сусам или подправки.
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *