Курабийки със сушени боровинки и семена

Това е рецепта която се роди след като реших да си разчиствам шкафа от останали позабравени продукти. Оказа се, че вкуса на тези курабийки и тяхната хранителност се хареса на много хора. Затова споделям рецептата и с вас.

Нужните продукти:
1ч.ч. сушени боровинки  – 130г (смесих червени и черни които се оказаха недостатъчни и добавих малко сушени сини сливи). Измиват се и се накисват за половин час в чиста вода особено ако са много сухи. После се оцеждат и се нарязват леко ако има нужда.
1/2 ч.ч. кафява захар (може да се замени с половин чаша почистени и накълцани фурми, ако искате да избегнете напълно захарта)
1ч.ч. вода или сока от 1 портокал +вода до достигането на количеството от 1ч.ч. течност
1ч.л. сода
1/3 ч.л. кардамон на прах
1/2 ч.л. канела
малко бурбонска ванилия на прах ако имате (може да се сложи и кора от био лимон или портокал)
4 с.л. олио от гроздови семки или разтопено кокосово масло
1/2 ч.ч. кокосово брашно или кокосови стърготини
1ч.ч. фини овесени ядки
1ч.ч. брашно от лимец
5с.л. белен суров слънчоглед – 50г
5с.л. сусам – 50г
2-3 с.л. ленено семе
Начин на приготвяне:
В голяма купа се слагат накиснатите сушени плодове, после захарта, водата + порт. сок. Ако нямате портокалов сок, просто не слагайте. Прибавете и останалите съставки по реда на записването. Накрая се получава гъсто тесто. Ако е прекалено сухо и гъсто, просто добавете още малко водичка. Пригответе си 2 големи тави (използвам правоъгълните тави от фурната) и ги застелете с хартия за печене ако не са с незалепващо покритие. С помощта на супена лъжица (аз използвам мерителна лъжица) и силиконова шпатула с която лесно ще избутвате тестото, гребвайте от сместта и сипвайте на купчинки. Наредете на гъсто в тавите, не се раздуват много след изпичане. При мен се получиха общо 40 броя.
Печете 20-25 минути в предварително загрята фурна с вентилатор на 160 градуса.
Може да експериментирате с различни видове сушени плодове и семена, ядки. Пробвала съм рецептата и само с фурми (150г, след измиване и почистване остават някъде към 120г) но те са доста сладки и затова може да намалите захарта на 1/3 чаша. Получават се наистина много ароматни и вкусни курабийки.
Добър апетит!
Автор:
Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *