Хляб с любов и квас (от Иван)

Здравейте приятели,
Няма по-добро от приготвената храна с Любов в къщи, особено хляба. По тази причина реших да се науча да правя домашен хляб от лимец с квас, а Любовта е от мен. Няма да изброявам ползите от него, а направо разкривам технологията за неговото приготвяне от моя опит.

Направа на квас:

Най-трудната част е направата на квас в къщи, а най-добре е приятел да ви даде. Но ако някой е ентусиаст, може да пробва да си направи сам. Взимате три супени лъжици пълнозърнесто брашно от лимец и с дървена лъжица разбърквате в стъклен буркан с малко изворна вода от планински извор. Водата от чешмата е с хлор, а бутилираната също се обработва и всъщност бактериите, които образуват кваса ги няма. Получената смес трябва да е толкова гъста, че когато бъркате дъното на буркана да се вижда и лъжицата да оставя следи. При рядка смес няма да може да се увеличи обема на сместа и бактериите много лесно умират. При гъста смес бактериите трудно се развиват и при загуба на влага също загиват. Покривате гърлото на буркана със салфетка, закрепвате я с ластичка за гърлото на буркана и оставяте на топло на стайна температура. След 12 часа добавяте още две лъжици брашно, малко изворна вода и се стараете да запазите гъстотата. През този период ако забележите, че сместа е станала рядка /това се получава при обработка на глутена от бактериите/, добавете малко брашно за корекция. След още 12 часа добавете още две лъжици брашно и малко изворна вода.  Всъщност най-удобно е сутрин и вечер да се правят тези подхранвания. Това се повтаря няколко дни, като след втория ден част от сместа се изхвърля, за да може добавеното количество брашно да стига да изхрани многото образували се бактерии. Аз се старая количеството готова смес да е около 1/3 от висок буркан с винт. Миризмата през цялото време на създаването на кваса трябва да бъде сладко-кисела. Ако ви замирише на лошо започвате отново. Много бързо се получава квас, когато заедно със сместа се прибавят трохи от средата на готов хляб с квас, който може да си закупите от някоя пекарна. При печенето част от бактериите се запазват в готовия хляб и могат да се ползват като активатор. Кваса е готов, когато въздушните балончета и увеличаването на обема му два пъти се запази постоянен, на две последователни захранвания. Готовият квас използваме за направата на хляб или съхраняваме в хладилника. За да се запази по-дълго кваса, задължително подхранваме с 1-2 лъжици брашно на 2-3 дни. Въпреки, че температурата в хладилника е ниска, бактериите продължават да работят. Добавянето на брашно се определя, когато сместа започва да сляга, след като е увеличила обема си. Слягането показва, че бактериите нямат храна /брашно/ и спират да бъдат активни. Процеса на създаване на квас изглежда малко сложен, но веднъж създаден може да се ползва завинаги, ако се грижим добре за него, разбира се.

Приготвяне на кваса за хляб преди употребата му

До тук създадохме квас, сега е време да опишем направата на хляба. Взимаме вечерта вече готовия квас от хладилника и добавяме две три лъжици пълнозърнесто брашно от лимец и изворна вода, която може и да е бутилирана /тук водата няма значение, защото полезните бактерии вече са се образували/. Гъстотата на сместа трябва да бъде както при създаването на кваса /дървената лъжица да оставя следи по дъното на буркана/. Покриваме със салфетка буркана със забърканата смес и оставяме на стайна температура. На сутринта кваса се е активирал и е готов за направата на основния квас, който ще ползваме за хляба. Изхвърля се горната част от кваса, която е малко засъхнала и оставяме в буркана около две лъжици от сместа. Добавяме от 5-7 лъжици брашно и малко вода, добре разбъркваме, за да получим желаната гъстота, както при направата на кваса. Смисъла на направата на нов квас е той да не стане много кисел и това да се предаде на хляба. Можете да помиришете активирания квас и кваса, който ще се получи сега, за да направите съпоставка. Новия квас има много по-мек кисел аромат, докато активирания квас от хладилника има остра кисела миризма /това зависи и кога е било последното захранване/. Покрива се буркана със сместа със салфетка /добре е да се закрепи с ластичка на гърлото на буркана/ и се оставя на топло /близо до климатик, радиатор или във фурна, като температурата, на която е изложена сместа да не надвишава 30°С/. Ако сместа се постави на висока температура ще стане много бързо кисела и няма да може да се развие, а може и да вкисне. Тъй като това не може да се прецени веднага, след половин час хванете буркана с ръце и вижте дали е много топъл. Така може да регулирате топлината, на която е изложена сместа. В зависимост от условията, но за около 4-5 часа сместа си е увеличила обема около два пъти и е готова за замесването на хляба. Не се притеснявайте, ако сместа не е пораснала два пъти, признака, че имате готов  и пресен квас е мехурчетата въздух, които са се образували в сместа. Когато тя е по рядка не може да си увеличи обема два пъти, но все пак е готова. За да не се притеснявате помиришете сместа, тя трябва да има приятен сладникав-кисел вкус.

Приготвяне на хляб с квас

Необходими продукти:

500гр. брашно от лимец

300мл. хладка вода

200гр. квас

1ч.л. сол

Пресяваме брашното, слагаме солта и разбъркваме с дървената лъжица няколко пъти. Правим кладенче в брашното и изсипваме част от водата. Тогава изсипваме кваса /около 200гр./ във водата и започваме да объркваме съставките. Постепенно прибавяме и останала част от водата, докато се получи тесто, което не трябва да е много меко. Поръсваме с брашно омесеното тесто преди да сложим във формата за печене. Има два варианта, единия да ползваме хартия за печене или да намажем формата за хляб с индийско масло ги. Омесеното тесто вече е във формата за печене. Правим няколко разреза с нож, дълбоки около 1 см за да украсим хляба и да се напука точно на разрезите при  печене. Те ни показват и до колко е готов хляба за печене. Покриваме съда в който е тестото с фолио и после го завиваме с кърпа. Слагаме го в долната част на фурната /най-ниското ниво на скарата/ на около 35°С за около 3 часа. Тестото е готово за печене когато е увеличило обема си два пъти, разрезите са се разтворили, може и да се изгубят, ако втасването е много или са били по-плитки. Понякога сместа се надига толкова много, че залепва за фолиото с което е покрит съда за печене. Затова е добре да изберете дълбок съд и тогава няма да се притеснявате за това. Отвиваме от кърпата и фолиото и включваме фурната на 200°С за около 15 минути и още 30 мин. на 160°С, с долен и горен реотан. Много добри резултати се получават, ако хляба се пече само на 160°С за около 1 час, но с градусите и продължителността на печене зависи и от фурната, затова експериментирайте. Хляба е готов след като хване лека коричка и в стаята се разнесе прекрасен аромат на печен хляб. Изваждаме го от формата за печене, поръсваме с вода и го увиваме в кърпа. Оставяме го да изстине така върху решетъчна повърхност /скарата на фурната, която сме извадили/ или поставяме хляба напречно на формата за печене. Целта е увития хляб да не контактува на голяма площ с предмета, върху който е сложен, за да не се овлажни в контактната зона.

Тази рецепта може да се направи само в почивните дни, когато човек си е в къщи.

Може да ползвате следната рецепта за през седмицата, когато сте на работа. Взимаме вечерта кваса от хладилника и отнемате горния му слой, който е засъхнал. Добре е да се остави не повече от 2-3 лъжици от стария квас. По описания по-горе начин го активираме с 3-5 супени лъжици пълнозърнесто брашно от лимец и изворна вода. Разбъркваме с дървена лъжица до гъстота, която при бъркане остава следи по дъното на буркана. Покриваме със салфетка буркана и оставяме на топло. На сутринта имаме готов квас. Омесването отнема около 10-15 мин. затова няма да е необходимо да ставате много рано за да замесите хляба. Пресявате 500гр. пълнозърнесто брашно от лимец, прибавяте чаена лъжица сол, около 300мл леко топла вода и 100гр квас. Омесвате сместа, поставяте в съда за печене, покривате с фолио и увивате с кърпа. Оставяте на стайна температура и отивате на работа. Когато сместа е на стайна температура и кваса е по-малко, е необходимо повече време за втасване, но това е целта. Вечерта се прибирате и хляба е втасал и готов за печене. Загрявате фурната на 200°С, „събличате“ съда за печене от кърпата и фолиото. Поставяте хляба за около 15 минути и още 30 мин. на 160°С, с долен и горен реотан. Останалата част е същата както описах по-горе. Така ще имате току що изпечен хляб за вечеря. А докато е леко топъл аз бих изял една филия с масло.

В останалия квас от направата на хляба добавяте 3 лъжици пълнозърнесто брашно и изворна вода, покривате буркана със салфетка и прибирате в хладилника за следващото печене. Не забравяйте да подхранвате сместа на 2-3 дни. Може да експериментирате с различни видове пълнозърнесто брашно в различно отношение. Така ще имате много разнообразен хляб.
Ето едно видео, което ще ви бъде много полезно за направата на хляба.
Добър апетит!
Автор: Иван

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *