Тиквени макарони на фурна

Е, тази рецепта не е моя. Взех прекрасната идея от тук. Естествено се наложи малко да преправя рецептата по свой начин, за да се справя с продуктите които имах. И така ето моя вариант на „тиквени макарони на фурна“:

Нужните продукти за една голяма тава с диаметър 28см.
400г паста по избор – аз използвах спирали (фусили), защото са ми любими и само такива имах в шкафа
900г предварително изпечена тиква
1ч.ч. кокосови стърготини – 75г
1ч.ч. гореща вода за заливане на стърготините
2с.л. кокосово масло – 30г
90г кафява захар ( 2 мерителни лъжици по 50мл) 
1 ч.л. бурбонска ванилия на прах
1/2 ч.л. цейлонска канела на прах

За карамеления сироп (не е задължителен): 
100г кафява захар 
60мл вода
Приготвяне на карамеления сироп:
Може да го приготвите докато се варят макароните, ако сте решили да използвате такъв, а не някои от по-здравословните алтернативи, които ще опиша накрая.
Сипвате захарта в подходящ съд – малък тиган или метална купичка, слагате на котлона  и карамелизирате. Прибавяте водата. Изчаквате всичко да започне да ври, намаляте котлона и оставяте около 10 минути да поври докато цялата захар се стопи. През това време е добре да разбърквате с подходяща дървена бъркалака. Може да се наложи да добавите още малко вода. Имайте предвид, че карамеловия сирип ще се сгъсти когато изстине.

 Начин на приготвяне на макароните (пастата):
Слагате голяма тенджера на котлона с 3 литра вода и 2 ч.л. сол за да сварите пастата. Сложете пастата след като водата заври и бъркайте през няколко минути особено в началото за да не се слепи. Варете колкото е указано на опаковката. Не преварявайте в никакъв случай пастата, дори я оставете „ал денте“  (недосварена по българския стандарт). Във водата с пастата може да пуснете половин пръчка цейлонска канела или остатък от шушулка ванилия  за аромат но ако нямате не се тревожете. Докато се вари пастата може да подготвите тиквената смес. Ако тиквата е била сварена от предния ден я извадете предварително за да се стопли.  Аз изпекох предния ден половин доста голяма тиква и така имах предостатъчно материал за да се развихря днес. Тиквата винаги пека с кората без да добавям вода в тавата.
В отделна метална купа загрявате 1ч.ч. вода докато леко започне да вдига пара, температурата е около 60ºС. Прибавяте в купичката 1 ч.ч. кокосови стърготини, разбърквате и оставяте да изстива. В кухненски робот слагате тиквата (900г) кокосовата каша и 90г кафява захар. Ако тиквата не е сладка достатъчно може да увеличите количеството захар или пък да го намалите ако желаете. Прибавете и ванилията и канелата и смелете всичко в робота до гладък крем. Опитайте, трябва да ви е достатъчно сладко. След като се свари пастата я отцедете добре в гевгир, върнете я отново в тенджерата където се е варила, отстранете шушулкатаванилия или канела (ако има такава) и веднага прибавете 2 с.л. кокосово масло. Разбъркайте за да се стопи маслото. После прибавете и кашата от тиква и кокос. Разбъркайте отново. Изсипете всичко в тава и загладете повърхността със силиконова шпатула (лъжица). Поръсете отгоре с 2-3 с.л. кафява захар. Може и да пропуснете тази стъпка ако после решите да слагате друга заливка. Сложете да се пече във предварително загрята фурна на 180º С с вентилатор за 20 минути. След като извадите макароните от фурната ги оставете да изстинат и ги залейте с карамеления сироп.
Съвет: Не заливайте цялата тава макарони с карамеления сос, някой хора биха предпочели друга заливка. Ето и някой предложения за разнообразяване на заливката и вкуса като цяло: сладко по ваш избор (с горски плодове става супер), леко разтопен (до 42ºС)  пчелен мед, петмез от захарно цвекло, фурми или друг вид петмез. Кленовия сироп също е вариант. Експериментирайте и вижте как ще ви е най-вкусно. Насладете се на този вкусен и здравословен десерт. Може да пробвате и вариант в който захарта в рецептата изцяло да замените с фурми. Сега нямах достатъчно фурми но съм сигурна че ще се получи и другия път ще го пробвам. Не че обработените храни са по-добри и здравословни от суровите, но в крайна сметка това е в пъти по-полезно от традиционните макарони на фурна. Лично за мен това беше наистина връщане в детството. Не бях яла нещо подобно от 25 години! Така че, огромно благодаря за идеята на авторите на forkforfork.com !
Автор: Дани

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *